Declaratie de presa

9 octombrie 2007

“Astăzi mă adresez medicilor rezidenţi şi viitorilor medici rezidenţi.

Nu ştiu dacă din reavoinţă sau din ignoranţă o parte a presei insistă de două zile asupra unui fals subiect intitulat incitant”legarea de glie a medicilor”. Inexactităţile şi încercările de manipulare din presupusa ştire era firesc să-i enerveze pe cei despre care vorbim.

Stimaţi medici, nici unul dintre mesajele pe care le-aţi primit nu sunt corecte.

Nimeni nu vă leagă de glie. Cu atât mai puţin un ministru liberal, membru al guvernului care a gestionat admiterea în UE, angajându-se să respecte legislaţia europeană, deci şi legea dreptului la libera circulaţie.

Pentru asigurarea asistenţei medicale de calitate în mediul urban şi mai ales rural, examenul de rezidenţiat va fi organizat pe centre regionale ale MSP şi UMF.

De asemenea, vor fi alocate locuri pentru rezidenţiat pe post pentru a asigura medici în specialităţile deficitare şi , mai ales, în localităţile cu deficit de personal medical.

Atenţiune !: Rezidenţiatul pe post reprezintă o opţiune personală a celor ce doresc un asemenea tip de post. Nu-i obligă nimeni.

Rezidenţiatul pe post implică anumite drepturi deci, implicit, şi obligaţii:

• Cine optează pentru acestă formă de rezidenţiat, dă examen exact pe postul pe care îl va ocupa după perioada de pregătire în specialitate. Are însă obligaţia de a rămâne pe acest post durata perioadei de pregătire

Exemplu : e nevoie de ATI-st la spitalul din oraşul X, se scoate postul la concurs pentru rezidenţiat. Cine candidează pe acest post trebuie să ştie că după cei 5 ani cât durează pregătirea în acestă specialitate are obligaţia să profeseze pe postul respectiv încă 5 ani. Atenţiune !: pregătirea în perioada rezidenţiat se face conform legii în centre universitare sau acreditate. Spitalul din oraşul X care are nevoie de ATI-st îl aşteaptă pe acesta să-şi tremine pregătirea şi în acest timp nu scoate postul la concurs. De aceea se încheie contractul între candidat şi spital.

De remarcat şi de reţinut : aceşti medici au deja asigurat un loc de muncă, în timp ce ceilalţi, la terminarea rezidenţiatului vor da concurs pentru posturile care vor fi libere atunci.

În momentul în care un candidat optează pentru ocuparea unui astfel de post, el încheie un contract cu spitalul unde este postul, contract prin care se obligă să profeseze în acel post dublul perioadei de rezidenţiat.

Înscrierea la examenul pe acest post este opţională. Nimeni nu obligă pe nimeni să se înscrie la rezidenţiatul pe post. Nu se înscrie nimeni, se scoate postul la concurs până când se găsesc doritori.

Prevederea nu este nouă ea se găseşte în OUG 58din aprilie 2001, cu modificări ulterioare în 2004.

• Gândim şi o formulă pentru a evita situaţia de medic şomer sau vânzător cu diplomă.

La MSP se lucrează acum la un act normativ care să dea o şansă medicilor care nu iau examenul de rezidenţiat sau de specialitate. Cei ce nu vor lua rezidenţiatul vor avea posibilitatea să lucreze în spitale maximum trei ani, sub îndrumarea unor profesori, timp în care vor fi plătiţi ca medicii rezidenţi şi vor avea încă şansa de a se prezenta de trei ori la examenul de rezidenţiat.

În ceea ce-i priveşte pe rezidenţii care nu iau examenul de specialitate vor beneficia de acelaşi regim pe o perioadă nelimitată însă de timp. Am convingerea însă că nici un medic nu se va mulţumi cu un statut provizoriu şi va încerca să promoveze cât mai repede examenele restante.

Esenţa acestei legi însă este aceea de a nu genera şomeri cu diplomă sau de a-i împinge pe medici să opteze pentru altă meserie decât aceea pentru care s-au pregătit.
• Salariile
Primii beneficiari ai reforme salariale au fost rezidenţii. Salarizarea lor a fost prleuată de MSP şi astfel a fost posibilă majorarea în acest an a salarilor cu până la 60%. O măsură fără precedent, nici unul dintre miniştrii sănătăţii de până acum negândindu-se la ei. Sigur, rezidenţii nu sunt mulţumiţi, dar aceasta este acum posibilitatea economiei româneşti.
• Performanţa
Gîndim însă un proiect de lege prin care medicul să fie plătit în funcţie de performanţe.
Acest proiect de lege este într-o fază avansată şi a fost deja supus dezbaterii publice. Prin acest proiect de lege se realizează posibilitatea de majorare a salariilor de bază ale medicilor cu până la 50%, iar în situaţia în care unitatea realizează şi alte venituri, altele decât cele provenite din contractul încheiat cu casa de asigurări de sănătate, salariile de bază ale medicilor pot fi majorate cu până la 100%.”
MINISTRUL SĂNĂTĂŢII PUBLICE
EUGEN NICOLĂESCU