Medicul si maturatorul, acelasi salariu

OANA NEACŞU, MARINA DOHI

După şase ani de facultate grea, primul salariu al unui medic este de 800 de lei, exact ca al unui măturător de stradă. De aceea, peste 60% dintre rezidenţi vor să plece la muncă în străinătate. Nici muncitorii din salubritate nu sunt mulţumiţi, pentru că nu mai primesc „sporul de ruşine”.

În primele opt luni din acest an, circa 3.000 de medici au plecat în străinătate, iar alţi 6.000 au solicitat „certificat de conformitate”, necesar la angajare în UE. Motivul principal este salariul umilitor de mic.

Clara Matei e medic rezident în anul IV. Asta înseamnă că, în ultimii 22 de ani, tânăra şi-a tocit coatele pe băncile şcolii pentru a se forma. Mai are un an şi termină. Singurul ei gând e să emigreze în Anglia sau Germania, unde meseria de medic e respectată şi plătită corespunzător.

„Lucrez la Spitalul Colentina, la Dermato-Venerologie. Am început cu un salariu de 800 de lei, în anul I, iar, acum, am 1.200 de lei, în condiţiile în care, în Uniunea Europeană, salariile unui medic rezident sunt între 2.000 şi 4.000 de euro”, ne-a spus Clara.

Din cei 1.200 de lei, 1.000 îi dă pe chirie şi pe întreţinere. „Norocul meu sunt părinţii, care mă ajută. Altfel nu m-aş descurca, mai ales că, în fiecare lună, trebuie să-mi cumpăr cărţi de specialitate şi să particip la diverse congrese. Toate astea mă costă cam o sută de euro. E foarte greu. Tocmai de aceea, mă gândesc foarte serios ca, de la anul, să plec în Germania sau în Anglia, ca să-mi fac meseria şi să fiu plătită decent”, ne-a explicat tânăra.

Potrivit statisticilor, din anul 2005 şi până în prezent, 10.000 de medici rezindenţi şi-au ridicat certificatele de conformitate în scopul de a părăsi ţara şi de a profesa în străinătate.

Cu acelaşi salariu de 800 de lei sunt retribuiţi şi măturătorii de stradă, chiar dacă au cel mult studii liceale. Liliana, de 38 de ani, dă cu mătura pe alei timp de opt ore. Mai strânge crengi, goleşte coşurile de gunoi.

„Firma mi-a dat îmbrăcăminte şi mănuşi şi salariu minim pe economie, 800 de lei, bonuri de masă de 82 de lei, dar fără sporuri”, spune femeia, care munceşte zilnic ameninţată de haitele de câini din parcuri.

Ca să aibă acest serviciu în Capitală, Liliana face naveta în fiecare dimineaţă, de la ora 4.00, din comuna Mânăstirea, judeţul Călăraşi.

«Nu mai primim sporul de ruşine»

„La ora 6 dimineaţa, suntem pe stradă. Acum, că sunt şi frunze, adun şi 40-50 de saci. Nu ne plângem, am primit uniformă, bocanci, mănuşi. Dar ne este greu, că sunt puţini banii. Salariul nostru este de 800 de lei şi numai cei care lucrează noaptea ajung la 1.000 de lei. Nu primim sporuri, de ruşine sau cum le mai ziceau”, ne-a spus Nelu, de 35 de ani, angajat la o firmă de salubritate din Bucureşti.

Sursa: Click.ro