Ministrul Eugen Nicolaescu vrea sa ‘lege de glie’ medicii
In Romania anului 2007, tara membra a Uniunii Europene, Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat sambata 6.10.2007, la Petrosani ca „Trebuie să legalizăm obligativitatea de a rămâne în sistem dublul perioadei în care s-au specializat. În acest sens vom elabora o ordonanţă de urgenţă sau o lege”. Declaratie preluata de pe Agentia Mediafax.
Asociatia Medicilor Rezidenti din Romania (AMR) atrage atentia opiniei publice asupra actului normativ profund nedemocratic, anti-european si discriminatoriu la adresa medicilor romani pe care il anunta Ministrul Sanatatii conform sursei mentionate.
Asociatia Medicilor Rezidenti din Romania considera acest act normativ ca fiind nedemocratic si, in acelasi timp, o aberatie juridica. Ministerul Sanatatii va da o lege gandita sa actioneze retroactiv pentru ca ea va afecta toti medicii, nu doar pe cei care incep facultatea de medicina dupa publicarea legii. Majoritatea celor care sunt medici azi nu ar mai fi urmat medicina daca ar fi stiut de la inceput ca sunt condamnati sa munceasca minim 12 ani pe un salariu in medie de 600 lei. Pentru a fi corect din punct de vedere juridic acest act normativ ar trebui sa se aplice numai in cazul celor care incep studiile medicale acum si care, in schimbul scolarizarii gratuite, sunt de acord sa semneze un contract ce prevede obligatia de a lucra 12 ani in sistemul public de sanatate din Romania, dupa terminarea facultatii. In mod sigur o astfel de abordare va duce la scaderea drastica a numarului de studenti la medicina, ceea ce in mod evident nu va rezolva problema deficitului de personal medical. Oricum, numarul celor interesati de o cariera de medic a scazut constant in ultimii 10 ani, ajungandu-se la admiterea in facultatile de medicina la o concurenta de 2 pe loc, fata de cea de 17 – 20 de acum 16 ani, acest fapt fiind o consecinta a unui sistem sanitar aflat in deriva.
Un astfel de act normativ ii discrimineaza pe medici fata de celelalte categorii profesionale care beneficiaza de invatamant public gratuit si care nu au nicio obligatie fata de statul roman. In plus, el este contrar principiului European al libertatii mobilitatii fortei de munca, ingradind acest drept al medicilor prin ‘inchiderea granitelor’.
In cazul in care aceasta lege va fi adoptata, Asociatia Medicilor Rezidenti din Romania se va adresa institutiilor europene in vederea sanctionarii Romaniei pentru incalcarea drepturilor omului si nerespectarea Tratatului de Aderare.
In plus, acest act normativ este imposibil de aplicat in Romania. Dupa facultate, singura optiune a absolventului de medicina este Rezidentiatul. Astfel, absolventul obtine un loc de munca, in calitate de medic rezident, pe o perioada variind intre 3 si 7 ani, in functie de specializare. Dupa aceea, multi medici rezidenti se orienteaza catre sistemul privat de asistenta medicala sau pleaca din tara pentru ca nu sunt posturi disponibile pentru angajarea lor ca medici specialisti. Cum se gandeste dl Ministru Nicolaescu sa ii oblige pe medici sa lucreze 12 ani intr-un sistem public de sanatate incapabil sa le ofere locuri de munca pentru mai mult de 3-7 ani?
Simplul fapt ca Ministrul Sanatatii s-a gandit la posibilitatea de a da o astfel de lege demonstreaza o gandire politica primitiva, specifica epocii sclavagiste in care oamenii erau fortati sa munceasca fara a fi platiti. In plus, aceasta initiativa demonstreaza inca o data lipsa de respect pe care o are Ministrul Sanatatii fata de medici, fata de responsabilitatea implicata de aceasta profesie si fata de efortul celor care, in ciuda dificultatilor de ordin financiar, se indreapta totusi catre aceasta profesie. Aceasta lege demonstreaza ignoranta Ministerului fata de faptul ca desi scolarizarea este gratuita, un student la medicina investeste foarte mult in carti si alte materiale didactice pe care Universitatile publice nu i le pot oferi. In plus, se ignora si faptul ca tinerii nu se orienteaza catre facultatile de medicina din Romania pentru ca acestea ar fi foarte bune si le-ar oferi ofera o sansa in plus in competitia profesionala cu colegii lor care se pregatesc in universitati din strainatate. Nicio universitate din Romania nu se regasete in primele 500 din lume.
Medicii ajung sa plece din Romania fie dupa ce isi dau seama ca nu sunt posturi in spitale si deci nu au unde se angaja dupa rezidentiat, fie dupa ce realizeaza ca nu pot trai cu salariul pe care il primesc aici.
In concluzie, Asociatia Medicilor Rezidenti atrage atentia asupra faptului ca initiativa legislativa a Ministrului Sanatatii va agrava situatia lipsei de personal din sistemul public de sanatate din Romania. Nu numai ca nu vom avea medici mai multi, mai bine pregatiti si mai motivati, dar vom ajunge in situatia sa nu mai existe nici studenti la medicina. Ministerul Sanatatii, in fata plecarii medicilor in strainatate – fenomen normal pe o piata de munca libera – doreste sa rezolve situatia pe moment: in loc sa motiveze medicii sa ramana in tara prin asigurarea conditiilor materiale, incearca sa “ii lege de glie” si ii demotiveaza pe tinerii care ar fi tentati de aceasta profesie.
Voita a asigura confortul opiniei publice privitor la stoparea migratiei medicilor, aceasta initiativa reprezinta cel mai probabil inceputul unei crize de mari proportii a sistemului sanitar din Romania.
Asociatia Medicilor Rezidenti
Pentru orice informatii nu ezitati sa ne contactati:
Presedinte al Asociatiei Medicilor Rezidenti:
Dr. Tampa Mircea ( tampa_mircea@yahoo.com )
Director executiv:
Dr. Fatu Clara ( office@amrez.net , Tel:0742755458 )
Vicepresedinte al Asociatiei Medicilor Rezidenti:
Dr. Duta Simona ( duta_simona@yahoo.com )