Rezidentii cer demisia ministrului Sanatatii

Asociatia Medicilor Rezidenti (AMR) solicita demisia ministrului Sanatatii, Ion Bazac, pentru ca acesta sustine in continuare ca media veniturilor medicilor rezidenti ajunge la 1.900 de lei.

‘AMR cere demisia ministrului Sanatatii, Ion Bazac, in conditiile in care acesta persista in afisarea unui salariu mediu al medicilor rezidenti care nu este obtinut in realitate decat de doar doua procente din totalul de zece mii de medici rezidenti. Contrar afirmatiilor ministrului, in realitate, mai putin de doua sute de medici rezidenti au un salariu de incadrare egal cu sau mai mare decat salariul ‘mediu’ calculat de ministrul Sanatatii, in conditiile in care in spitalele din Romania se pregatesc peste 10.000 de medici rezidenti’, se arata intr-un nou comunicat, transmis joi AGERPRES de AMR.

Reprezentantii Asociatiei Medicilor Rezidenti sustin ca ministrul Sanatatii a ales o metoda de calcul convenabila, folosind media aritmetica dintre salariile medicilor rezidenti din doar doua specialitati medicale din totalul celor aproximativ 50 existente, respectiv anatomie patologica si medicina legala, si salariile medicilor rezidenti din toate celelalte specialitati, in loc sa utilizeze media ponderata, singura in masura sa ofere o imagine concordanta cu realitatea.

Potrivit sursei citate, ponderea medicilor rezidenti in specialitatile anatomie patologica si medicina legala nu depaseste 2% din totalul medicilor rezidenti din Romania, astfel incat includerea acestora in calcularea unui venit mediu nu se justifica, ba mai mult determina valori eronate ale salariului, ce nu pot fi prezentate opiniei publice drept salariu mediu fara a infatisa o imagine eronata asupra nivelului scazut al remuneratiei a 98% dintre medicii rezidenti care depun eforturi supraomenesti pentru a practica medicina in tara.

‘Asociatia Medicilor Rezidenti considera ca, in lipsa unor strategii eficiente de sprijinire a medicilor rezidenti, viitorul asistentei medicale din Romania este pus sub semnul intrebarii. Numarul celor interesati de o cariera de medic a scazut constant in ultimii ani, ajungandu-se la admiterea in facultatile de medicina la o concurenta de sub 2 candidati pe loc, acest fapt fiind o consecinta a unui sistem sanitar in deriva. Pe de alta parte, numarul medicilor rezidenti care aleg sa profeseze in afara tarii este in continua crestere’, precizeaza AMR in comunicatul de presa.

Acum doua zile, printr-un comunicat transmis presei, AMR evidentia ca valoarea minima a salariului de incadrare al unui medic rezident este de doar 1.019 lei ………..[…]