„Profesionisti romi in domeniul medical”, o campanie de integrare profesionala a romilor

ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei a lansat în data de 13 decembrie 2011 campania antidiscriminare „Profesionişti romi în domeniul medical”, cu mesajul „Copiii romi visează ce-i lăsăm noi să viseze”, potrivit unui comunicat de presă transmis Sănătatea TV.
Scopul acestei campanii este de a combate prejudecăţile despre persoanele de etnie romă şi despre capacităţile acestora de a deveni profesionişti cu  înaltă calificare.
Astfel „după 600 de ani de robie, eliberarea romilor s-a produs fără o asistenţă care să le asigure tranziţia către o condiţie socială egală cu a celorlalţi cetăţeni. Au rămas marginalizaţi şi stigmatizaţi ca marginali. Marginalizarea generează sărăcie, sărăcia- delicvenţa, iar delicvenţa consolidează stigma. Acest cerc vicios poate fi spart cu o intervenţie din exteriorul său : copiii născuţi în marginalitate să fie sprijiniţi pentru a accede la educaţie în condiţii de normalitate”, a declarat Mircea Toma, preşedinteActiveWatch.
De asemenea campania „Profesionişti romi în domeniul medical” abordează discriminarea din prisma efectelor pe care aceasta le are: promovarea zilnică a unor stereotipuri are efecte pe termen lung asupra romilor şi poate duce la blocaje în dezvoltarea personală şi profesională a acestora. Campania presupune acordarea de burse academice tinerilor romi care îşi doresc o carieră îndomeniul medical.
Iniţiatorii campaniei, ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei în parteneriat cu Roma Education Fund România,Asociaţia Medicilor RezidenţiCentrul Romilor pentru Politici de Sănătate – SASTPEN şi Open Society Institute îşi propun scoaterea la concurs a peste 400 de burse în domeniul medical în anii şcolari 2011-2013. Deocamdată doar 80 de tineri au devenit bursieri la facultăţi de medicină şi farmacie şi şcoli postliceale sanitare, iar 103 elevi beneficiază de burse şi sesiuni de pregătire pentru susţinerea examenului de admitere în instituţii de învăţământ din domeniul medical.
„E greu să te susţii fără sprijin în timpul facultăţii, salut aceste oportunităţi. Pentru mine era o posbilitate foarte mică de a merge lamedicină. Cu ajutorul acestor burse, suntem aproape 100 de romi care intrăm în sistemul sanitar. Sper că asta va facilita accesul romilor la serviciile de sănătate şi că va modifica percepţii pe termen lung”,a declarat Cornel Gurgu, student la medicină şi bursier.