Din ce în ce mai puţini medici sunt interesaţi să lucreze în sistemul medical de stat. în judeţul Cluj vor fi scoase la concurs, peste trei zile, în 29 iunie, 25 de posturi de medici specialişti în spitalele clujene, pentru care candidează doar 8 medici rezidenţi în ultimul an sau medici specialişti.
“La nivelul Clujului avem 5 posturi de medicină de urgenţă scoase la concurs, pentru care există şase candidaţi. Posturile au fost scoase pentru medicii rezidenţi în ultimul an. La Spitalul Orăşenesc Huedin există un candidat pentru un medic specialist în dermato-venerologie. S-a scos la concurs un post pe medicină internă la Centrul de Sănătate Mociu, pentru care concurează tot un candidat”, a declarat Dorina Duma, directorul coordonator al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Cluj. Posturile au fost scoase la concurs de MSP a doua oară în acest an, după ce la sesiunea de concurs din luna martie nu s-au ocupat, ele fiind afişate în 29 mai pe portalul de specialitate .
Data limită de înscriere la concurs a fost 15 iunie. “Am mai avut posturi scoase la concurs pentru medicină de laborator în Câmpia Turzii, Dej şi Huedin, pentru medicină de urgenţă au fost posturi la spitalele din Dej şi Turda, pentru specializarea de radiologie şi imagistică medicală au fost posturi scoase la concurs în Dej şi Huedin, pentru specializarea de Anestezie-Terapie- Intensivă (ATI) s-au scos la concurs posturi în Gherla şi Turda, însă nu s-a înscris nimeni. Le oferim toate condiţiile, dar nu ştiu de ce nu vin la concurs. E posibil să se înscrie în alte centre”, a explicat Duma.
Pe de altă parte, reprezentanţii medicilor rezidenţi spun că mulţi dintre ei preferă să se orienteze spre sistemul privat de medicină sau să plece în străinătate. “Principala cauză pentru care rezidenţii nu s-au înscris la concurs este că mulţi colegi pleacă în străinătate, unde sunt plătiţi mai bine. Aici, salariile sunt în jur de 200-300 de euro. La specializarea de medicină de laborator am prieteni clujeni care preferă să lucreze în laboratoarele private pentru că salariul este mai bun”, a declarat Oana Pop, membru al Asociaţiei Medicilor Rezidenţi din Cluj.
Unul dintre spitalele clujene care de-a lungul anilor s-a confruntat cu refuzul medicilor de a lucra acolo este Spitalul Orăşenesc Huedin, unde sunt scoase la concurs trei posturi de medici pentru specialităţile dermato-venerologie, medicină de laborator şi radiologie-imagistică medicală. “Din 2007 scot posturile la concurs şi nu vin oamenii. Le-am scos la concurs la fiecare şase luni. Am mari probleme cu prezenţa personalului medical”, s-a plâns Gheorghe Pop, managerul Spitalului din Huedin. Pop îşi doreşte ca în luna octombrie să mai scoată la concurs posturi pentru secţiile de psihiatrie, neonatologie, neurologie şi ATI. “Nu vin oamenii din cauza banilor. Un medic specialist tânăr are un salariu de 1.140 de lei. în Slovacia, salariile pentru medici sunt între 800 şi 1.000 de euro, în Ungaria un medic tânăr primeşte între 600 şi 800 de euro lunar”, crede directorul.
“Am scos la concurs aceleaşi cinci posturi (pe medicină de urgenţă –n.red.) care nu s-au ocupat în luna martie. Numărul de candidaţi care se înscriu depinde mult de numărul de specialişti fără loc de muncă şi de posibilitatea de a locui undeva”, crede Cristiana Ciortea, managerul Spitalului Clinic de Urgenţă Cluj.
Joburi fără candidaţi
MSP a scos la concurs, în 29 iunie, 2.150 de posturi de medici specialişti în spitalele din ţară, pentru care s-au înscris la concurs numai 309 candidaţi. De asemenea, au fost scoase la concurs 179 posturi de medicină de familie şi medicină generală pentru care, la nivel naţional, s-au înscris 84 de candidaţi.