COMUNICAT DE PRESA
Cerem demisia Ministrului Sanatatii, Ion Bazac
Intr-un comunicat de presa difuzat in data de 4 martie a.c, Ministrul Sanatatii sustine in continuare ca afirmatia domniei sale potrivit careia “media veniturilor medicilor rezidenti ajunge la 1900 lei este corecta”. Ministrul Sanatatii a afirmat in editia din luni, 2 martie, a cotidianului “Adevarul” , ca din statisticile pe care le detine Domnia Sa, “un medic rezident, care este treapta cea mai mică de pregătire, are minimum salariul de 1. 900 de lei. Şi are 1.900 de lei ţinând cont că nu are gărzi şi sporuri.”
Asociatia Medicilor Rezidenti a prezentat in comunicatul de presa din data de 3 martie a.c. valoarea minima a salariului de incadrare al unui medic rezident, aceasta fiind de doar 1019 lei-cuantumul salariului majoritatii medicilor rezidenti de anul intai.
Contrar afirmatiilor Ministrului Ion Bazac, in realitate mai putin de doua sute de medici rezidenti au un salariu de incadrare egal cu sau mai mare decat salariul „mediu” calculat de Ministrul Sanatatii, in conditiile in care in spitalele din Romania se pregatesc peste 10.000 (zece mii) de medici rezidenti.
Desi declaratia din cotidianul „Adevarul” se referea la salariul minim, Ministrul Sanatatii incearca sa justifice de aceasta data prezentarea unei valori de 1900 ron drept salariu mediu(!), si alege o metoda de calcul convenabila folosind media aritmetica dintre salariile medicilor rezidenti din doar doua specialitati medicale din totalul celor aproximativ 50 existente, anatomie patologica si medicina legala, si salariile medicilor rezidenti din toate celelalte specialitati, in loc sa utilizeze media ponderata, singura in masura sa ofere o imagine concordanta cu realitatea.
Ponderea medicilor rezidenti in specialitatile anatomie patologica si medicina legala nu depaseste 2% din totalul medicilor rezidenti din Romania, astfel incat includerea acestora in calcularea unui venit mediu nu se justifica, ba mai mult, determina valori eronate ale salariului ce nu pot fi prezentate opiniei publice drept salariu mediu fara a infatisa o imagine eronata asupra nivelului scazut al remuneratiei a 98% dintre medicii rezidenti care depun eforturi supraomenesti pentru a practica medicina in tara.
Astfel de metode de raportare amintesc de metodele din perioada comunista in care datele privitoare la productia la hectar erau calculate dupa formule convenabile si ulterior prezentate publicului larg, in scopuri propagandistice.
Utilizand astfel de formule de calcul, Ministrul Sanatatii poate considera ca intreaga populatie a Romaniei sufera de hipertensiune, facand media aritmetica intre tensiunea arteriala sistolica a unui tanar, de 120 mm col Hg si tensiunea arteriala crescuta a unui varstnic de 190 mm col Hg!
De asemenea, potrivit art. 12 alin.(3) al OG 12/2008 privind organizarea si finantarea rezidentiatului, aprobata cu modificari si completari prin L.179/2008, ca „rezidentii pot fi inclusi in linia de garda, in afara programului normal de lucru, pe raspunderea si sub supravegherea medicului titular de garda”. Asadar, venitul obtinut din garzi nu este unul permanent sau constant. Efectuarea garzilor platite nu este o optiune exclusiva a medicului rezident, mai mult, garzile rezidentilor pot fi platite doar daca unitatea sanitara respectiva are fonduri alocate pentru linile de garda in care sunt incadrati medicii rezidenti, nefiind un secret practica introducerii si retragerii liniilor de garda de la luna la luna, motivate in baza fluctuatiilor veniturilor unitatii medicale in care se efectueaza garda.
Deazprobam incercarea de linistire a opiniei publice in privinta viitorului asistentei medicale din Romania, atragand atentia asupra cotelor alarmante pe care le-a atins fenomenul migratiei tinerilor medici.
Asociatia Medicilor Rezidenti considera ca in lipsa unor strategii eficiente de sprijinire a medicilor rezidenti, viitorul asistentei medicale din Romania este pus sub semnul intrebarii. Numarul celor interesati de o cariera de medic a scazut constant in ultimii ani, ajungandu-se la admiterea in facultatile de medicina la o concurenta de sub 2 candidati pe loc, acest fapt fiind o consecinta a unui sistem sanitar in deriva. Pe de alta parte, numarul medicilor rezidenti care aleg sa profeseze in afara tarii este in continua crestere.
In baza acestor aspecte, consideram ca lipsa motivarii medicilor rezidenti este unul din principalele puncte nevralgice ale Sanatatii, ca opinia publica din Romania are dreptul de a fi corect informata cu privire la problematica sistemului sanitar si ca este obligatia morala a Autoritatilor Statului sa informeze cetatenii intocmai si in detaliu. Consideram ca Minsitrul Sanatatii face un exercitiu de imagine pentru a acoperi declaratiile surprinzatoare din ultima perioada, in detrimentul unei informari reale si obiective a populatiei.
In conditiile in care Ministrul Sanatatii persista in afisarea unui salariu mediu al medicilor rezidenti care nu este obtinut in realitate decat de doar doua procente din totalul de zece mii de medici rezidenti, suntem constrinsi de lipsa de interes si ineficienta celor care au obligatia de a gestiona domeniul sanitar si de a stabili politici si strategii de dezvoltare sa cerem demisia Ministrului Sanatatii, Ion Bazac.
5 martie 2009
Asociatia Medicilor Rezidenti.