Dă o șansă vieții – Program national de îngrijire a gravidei și copilului – etapa I

Campania de informare, educare, conștientizare și comunicare privind importanța controalelor medicale prenatale în rândul femeilor de vârstă reproductive


Dă o șansă vieții – Program national de îngrijire a gravidei și copilului – etapa I

Ești pregătită pentru o sarcină?

Înainte de a rămâne însărcinată, protejează-ți propria sănătate și oferă-i copilului tău cea mai bună șansă de a fi sănătos!
Cu cel puțîn 3 luni înainte de a rămâne însărcinată,

 • Vorbește cu medicul tău
 • Analizează factorii de risc care ar putea să aibă un impact asupra sănătății tale și asupra copilului tău
 • Îmbunătățește-ți stilul de viață
 • Renunță la fumat și la consumul de alcool
 • Odihnește-te

Consultația preconcepțională poate să te ajute să devii cât mai sănătoasă posibil înainte de a concepe.

Medicul se vă concentra pe acele condiții și factori de risc care ar putea să aibă un impact asupra sănătății tale sau asupra sarcinii.

Asociația Medicilor Rezidenți și specialiștii din cabinetele de planificare familială te ajută.

Ce investigații trebuie să faci înainte de a rămâne însărcinată?

 • analize uzuale de sânge și de urina pentru a ne asigura că nu exista boli hematologice (afecțiuni ale sângelui), afecțiuni renale, infecții urinare sau de alta natura
 • testări virusologice precum HIV, sifilis și hepatite. Virusurile enunțate pot traversa placenta și afecta fătul. De exemplu, riscul este mai mic de 2% daca mămică infectata HIV beneficiază de tratament.
 • complexul TORCH se refera la un complex de virusuri (Toxoplasma, Rubella, Citomegalovirus, Herpes) care pot afecta sarcina daca primul contact cu virusul (primoinfecția) a avut loc în timpul sarcinii. Dintre acestea, Rubella este cea care are indicație certa de testare preconceptional, deoarece testarea vă determina daca pacienta a fost sau nu vaccinata. În cazul în care anticorpii sunt negativi se recomanda vaccinarea înaintea obținerii unei sarcini.
 • test Babeș-Papanicolau pentru a ne asigura că nu exista leziuni ale colului care să se poată agrava în timpul sarcinii
 • examen de secreție vaginala, și alte bacterii cum ar fi Chlamydia, Mycoplasma, Ureaplasma, Gonorrhea. Infecțiile vaginale pot fi tratate și pe parcursul sarcinii, dar ideal este să fie tratate înainte de sarcina, deoarece putem alege dintr-un spectru mai larg de antibiotice și preparate locale (ovule). Infecțiile vaginale netratate pot duce la infertilitate sau pot afecta sarcina.
 • ecografia mamara desi nu face parte din investigațiile de rutina la femeia foarte tânără, este o procedura nedureroasa, neiradianta și care evaluează în detaliu structura sânului. Deoarece cancerul de sân este cea mai frecventa cauza de mortalitate la femeie și vârstă de apariție a bolii a scăzut, recomand tuturor viitoarelor mămici să efectueaze și o ecografie mamara, în special că vă urma o perioada lunga de timp (sarcina, lăuzia, alăptatul) în care cu siguranță nu vor acorda atenție acestui aspect.
 • testele de trombofilie NU se recomanda de rutina tuturor femeilor, ci în special acelora care au un istoric de tromboza, doua sau mai multe sarcini oprite din evoluție sau complicații la sarcini anterioare precum creșterea insuficienta a fătului, moarte subita în utero, etc. Trombofiliile reprezintă o boala care creste riscul de formare a chegurilor de sânge în circulație. Acest proces poate interfera cu evoluția normala a unei sarcini, iar medicul poate prescrie anticoagulante în anumite cazuri pentru a preveni complicațiile.
 • testele genetice se vor recomanda doar acelor cupluri care au un istoric medical cu risc cresct pentru boli genetice. Testele genetice preconceptionale pot determina daca ești purtător al unei mutații genetice și te pot ajuta să înțelegi care sunt șansele de a transmite acea mutație bebelușului.

Daca ești deja însărcinată și nu ai apucat să efectuezi acest set de analize preconceptional, nu este cazul să te îngrijorezi, îl vei putea efectua în primul trimestru. Daca în schimb iți place să planifici fiecare pas al vieții și dorești să ai mai mult control asupra celor noua luni de sarcina, setul de analize preconceptional descris iți vă fi cu siguranță de folos.

Echipa noastră se vă deplasa în localitatea ta pentru a-ți oferi informațiile de care ai nevoie.
Ne vedem în curând!
Pentru mai multe informații, suna la 0758040754.

Campania se desfașoară in cadrul proiectului Dă o șansă vieții – Program national de îngrijire a gravidei și copilului – etapa I – POCU/258/4/9/120254
Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You may use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>