Peste 1000 de medici romani au plecat in Franta, in ultimii ani

Peste 1.000 de medici români au plecat în Franţa, în ultimii ani

sursa: Radio France Internationale

doctors-20100310194346

Potrivit ziarului La Croix, peste 12 la sută dintre medicii străini care lucrează pe teritoriul francez sunt de naţionalitate română. Pe primul loc sunt belgienii.

Medicii români pleacă pentru că sunt mai bine plătiţi.

În aproape zece la sută din cazuri, medicii români se instalează pe cont propriu şi îşi deschid cabinete medicale particulare în zone rurale.

Cei care rămân nu înseamnă că nu sînt bine pregătiţi, ci doar că îi leagă de România o familie sau sunt prea în vârstă pentru a o lua de la început în altă ţară, spune la RFI Clara Matei, preşedintele Asociaţiei Medicilor Rezidenţi din România (audio).

“Cei mai multi medici se îndreaptă spre ţări ale UE. Pleacă pentru că salariile sunt mult mai mari, au posibilitatea să rămână după ce termină rezidenţiatul.

Pleacă şi medicii specialişti, nivelul de practicare a medicinei este mult mai inalt, ai posibilitatea să faci proceduri pe care aici nu ai cum să le faci”

“Ne aşteptăm ca fenomenul să ia amploare, spune Clara Matei după ce Anglia s-a arătat şi ea dornică să primească medici din spaţiul european.