De ce emigreaza medicii romani

Atitudini

De ce emigreaza medicii romani

Data publicarii: 23/07/2008

In tarile occidentale, un medic cistiga pina la 4.500 euro pe luna.

Situatia medicilor din Romania ajuns in atentia agentiilor internationale de presa. France Press comenteaza ca medicii romani emigreaza in numar tot mai mare catre Europa de Vest, determinati de salariile tot mai mici si de conditiile de munca precare din tara.

Acest fenomen risca sa afecteze si mai mult sistemul de sanatate romanesc, deja deteriorat, mai scrie agentia franceza, citata de Mediafax. Potrivit unui sondaj efectuat la sfirsitul lui 2007 de Fundatia Solidaritatea Medicala Europeana, 45% dintre medicii si asistentele medicale din Romania vor sa plece in strainatate. Principalul motiv este acela al salariilor.

Un medic in curs de specializare, adica dupa sase ani de studii generale si pentru o perioada de cel putin sapte ani, nu primeste decit un salariu de baza de 220 de euro pe luna, in conditiile in care salariul mediu in Romania este de aproximativ 350 de euro. In urma unor puternice presiuni, in aprilie 2008 salariul de baza al unui generalist a urcat de la 250 la 415 euro, iar cel al unui specialist la 400 de euro, fata de 220 cit era in 2007.

Punctele de atractie: salariul constistent, conditiile de lucru si destinatia in sine

Potrivit statisticilor Colegiului Medicilor francez din mai 2008, numarul medicilor romani care lucreaza in „desertul medical” din „tara lui Ludovic al XIV-lea si Napoleon Bonaparte” a crescut cu 320% in ultimele zece luni! Daca vi se pare putin, trebuie sa stiti ca numarul lor creste de la o luna la alta. Punctele de atractie sint clare: salariul consistent, conditiil de lucru occidentale si destinatia in sine. In plus, fiind membri ai Uniunii Europene, medicii romani se bucura de aceleasi drepturi ca si colegii lor francezi.

Romanii care au ales pina acum Franta au preferat un job fie in Paris, fie in Alsacia, fie pe Coasta de Azur. 26% din medicii romani care lucreaza in Franta sint generalisti, 19% psihiatri, urmati apoi de cardiologi, pediatri, neurologi, nefrologi si radiologi. Media de virsta nu trece de 40 de ani. Veniturile medii ale medicilor francezi variaza in functie de specialitate. In radiologie se cistiga cel mai bine.

Un medic radiolog ajunge pina la 200.000 euro pe an, in timp ce un medic de familie cistiga maximum 63.000 de euro pe an. Din aceste sume se scad impozitele, apoi chiriile, care in Paris si in imprejurimi sint foarte mari. Aceste cifre cu multe zerouri trebuie impartite la 2, daca vreti sa aflati venitul net anual.

Exodul, dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana

De la inceputul anului, peste 7.000 de specialisti au solicitat Ministerului roman al Sanatatii recunoasterea diplomei in strainatate. „Fenomenul exodului de medici romani a aparut odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana in ianuarie 2007”, explica Dimitrie Pelinescu Onciul, directorul celui mai mare spital privat din Romania, Life Memorial Hospital. „A devenit foarte usor sa pleci in UE, si tentatia este cu atit mai mare cu cit diferenta la salariu este mai importanta”, explica medicul Onciul.

In fata acestui fenomen din ce in mai vizibil, autoritatile si institutiile dau asigurari ca situatia nu este grava. Potrivit Colegiului Medicilor din Romania, doar 4% dintre medicii romani activi au parasit teritoriul in 2007, majoritatea plecind intr-o tara UE. Pe de alta parte, la Ministerul Sanatatii nu se vorbeste inca de un „deficit” de medici la nivel national, ci numai de un „grad insuficient de ocupare a posturilor in unele specializari”.

Astfel, cardiologii, urologii, neurochirurgii sau anestezistii lipsesc din multe spitale si numerosi bolnavi sint constrinsi sa mearga intr-un judet vecin pentru a consulta un specialist. Statisticile oficiale „nu redau realitatea” spune medicul Clara Fatu, de la Asociatia Medicilor Rezidenti, organism care sprijina plecarea medicilor in strainatate. „Cei care au decis sa-si termine studiile in strainatate, si acestia sint din ce in ce mai numerosi, nu au nevoie de recunoasterea diplomei. Asa ca nu trec pe la minister”, explica Clara Fatu.

Desi face eforturi sa minimalizeze amploarea exodului medicilor, Guvernul incearca totusi sa gaseasca mijloace pentru a-i determina sa ramina. Lansarea unui vast program de spitale regionale (32 pina in 2012) a fost insotita de cresteri salariale importante, care ramin de cel putin zece ori mai mici decit in tarile occidentale, unde un medic cistiga pina la 4.500 euro pe luna.

Dupa o recenta statistica OMS, din 48 de tari monitorizate, Romania este, la numarul de medici, a treia din coada, dupa Albania, care detine „lanterna rosie”. In conditiile in care tara noastra dipune de un numar de medici si asistenti cu mult sub media europeana, „exodul medicilor” a facut ca in unele unitati spitalicesti valoarea profesionala si morala a personalului sa devina indoielnica.

Deosebit de alarmant este ca pleaca tineri. Intre 10-20% din medicii romani pina la 35 de ani parasesc tara in fiecare an. Daca nu se vor lua masuri urgente, vom fi nevoiti sa asiguram, in anii urmatori, asistenta medicala cu pensionari. Solutia: import de medici sau ridicarea barierei de virsta!

Eugen Constantin RAPA, profesor asociat la Universitatea Tehnica „Gh. Asachi” Iasi

Sursa: Ziarul de Iasi