Ministrul Ion Bazac dezinformeaza opinia publica cu privire la nivelul scazut al salariilor medicilor rezidenti

COMUNICAT DE PRESA 

Ministrul Ion Bazac dezinformeaza opinia publica cu privire la nivelul scazut al salariilor medicilor rezidenti

In emisiunea “Editie speciala” difuzata in seara zilei de 2 martie a.c. de postul national de televiziune si in articolul «Ion Bazac Ministrul Sănătăţii: „Orice culpă medicală va fi pedepsită” » aparut in editia de luni, 2 martie a.c. a cotidianului “Adevarul”, Ministrul Sanatatii, Ion Bazac afirma ca din statisticile pe care le detine Domnia Sa, “un medic rezident, care este treapta cea mai mică de pregătire, are minimum salariul de 1. 900 de lei. Şi are 1.900 de lei ţinând cont că nu are gărzi şi sporuri.”

Aceasta afirmatie eronata dovedeste o cunoastere superficiala a realitatilor sistemului sanitar romanesc si a problemelor cu care acesta se confrunta, si este cu atat mai surprinzatoare cu cat salariile medicilor rezidenti sunt platite din chiar fondurile Ministerului pe care Domnia Sa il conduce!

Dorim sa informam opinia publica ca suma prezentata de Minsitrul Sanatatii depaseste cu mult salariul unui medic rezident, munca acestuia fiind recompensata cu un salariu de incadrare de 1019 lei pentru rezidentii de anul I si 1382 lei pentru rezidentii de anul V. Un numar mic de medici rezidenti efectueaza o pregatire in rezidentiat de sapte ani, salariul de incadrare maxim ajungand la 1478 de lei  pentru rezidentii de anul VII.

In aceste conditii, lipsa motivarii tinerilor medici este cauza principala a exodului fortei de munca din domeniul sanitar, in conditiile in care numarul de medici la mia de locuitori este printre cele mai mici din intreaga Uniune Europeana si cauza evidenta a deficitului de personal cu care se confrunta sistemul sanitar din Romania.

Simplul fapt ca Ministrul Sanatatii nu cunoaste salariul unui medic rezident si face o astfel de afirmatie fara a se documenta solid in prealabil demonstreaza lipsa de respect pe care o are acesta fata de medicii rezidenti si fata de efortul celor care, in ciuda dificultatilor de ordin financiar, se indreapta totusi catre aceasta nobila profesie. Aceasta afirmatie arata inca o data neinformarea si nepregatirea autoritatilor, in acest caz Ministerul Sanatatii, care ignora o problemna foarte delicata a sistemului sanitar, reprezentata de situatia materiala precara a medicilor rezidenti.

Declaratia menita sa asigure opinia publica de faptul ca medicii rezidenti sunt bine platiti survine pe fondul cresterii gradului de nemultumire si neincredere privitoare la sistemul sanitar din Romania, manifestate atat din partea medicilor cat si a pacientilor si este in contradictie flagranta cu fenomenul ingrijorator reprezentat de migratia masiva a fortei de munca din sistemul sanitar. Astfel de declaratii nu pot avea drept consecinta decat adancirea nemultumirilor tinerilor medici, agravand exodul medicilor rezidenti.

Atragem atentia opiniei publice ca afisarea in repetate randuri a unor venituri ale personalului medical in discordanta cu realitatea poate fi o metoda de manipulare a opiniei publice menita sa erodeze relatia dintre pacient si medic, prin demonizarea si subminarea credibilitatii acestuia din urma, deturnand atentia cetateanului de la problema principala a sistemului sanitar din Romania-managementul defectuos al fondurilor din Sanatate.

Asociatia Medicilor Rezidenti isi manifesta dezamagirea provocata de declaratiile Ministrului Sanatatii, declaratii ce vin in contradictie cu realitatea si cerem Ministerului Sanatatii sa prezinte o dezmintire din care sa reiasa situatia reala a salariilor medicilor rezidenti si manifestarea unei disponibilitati a Ministerului catre dialog cu societata civila, considerand ca reforma din domeniul sanitar poate avea efecte dezastruoase atata vreme cat se bazeaza pe statistici necorespunzatoare, pe infatisarea eronata a problemelor sistemului sanitar catre opinia publica si comunicarea defectuoasa cu actorii din sistemul sanitar.

 

3 martie 2009

Asociatia Medicilor Rezidenti

Presedinte

    Dr. Mircea Tampa

Director Executiv

    Dr. Clara Matei