Ministrul Sanatatii intra in polemici cu rezidentii pe tema salariilor

Ministrul Sănătăţii intră în polemici cu rezidenţii pe tema salariilor

 

Acuzaţiile medicilor rezidenţi, cum că ministrul Sănătăţii nu ştie ce salarii au, l-au zgândărit pe Ion Bazac, care miercuri le-a dat replica şi i-a informat pe tinerii doctori că îşi vor primi şi al 13-lea salariu.

“Afirmaţia mea recentă că media veniturilor medicilor rezidenţi ajunge la 1.900 lei este corectă. Un rezident are un salariu de bază care diferă de la un an la altul, între 1.019 şi 2.764 lei, la care se adaugă o serie importantă de sporuri, în funcţie de specialitate. În plus, fiecare rezident primeşte, anual, două prime de stabilitate la nivelul a două salarii de bază şi, lunar, sporul de prevenţie de 11%. Din anul trei de rezidenţiat, fiecare medic poate să îşi majoreze veniturile prin efectuarea gărzilor, care sunt plătite”, a declarat dr. Ion Bazac, ministrul Sănătăţii, prin intermediul unui comunicat de presă al MS.

Asociaţia Medicilor Rezidenţi preciza marţi că cifrele prezentate de Bazac depăşesc cu mult realitatea, salariul acestora încadrându-se între 1.019 şi 1.478 de lei – pentru rezidenţii de anul VII.

Pentru a “îndulci” polemica, ministrul îi informează pe rezidenţi că “tocmai pentru că ştiu sistemul şi problemele cu care se confruntă un medic tânăr, am avut suficiente argumente pentru a-mi convinge colegii să păstrăm sporurile angajaţilor din spitale.

Mai mult, vreau să informez medicii rezidenţi că, în 15 zile, vor primi şi cel de-al 13-lea salariu, deoarece a fost aprobat bugetul de stat”. De asemenea, în acelaşi comunicat, Bazac îi roagă pe medicii rezidenţi să îi semnaleze “dacă există spitale care nu respectă legea şi nu acordă toate sporurile la care au dreptul”.

Sursa: Cotidianul