Medicii rezidenti sustin ca afirmatiile lui Bazac referitoare la nivelul salariilor lor sunt eronat

Medicii rezidenţi susţin că afirmaţiile ministrului Sănătăţii Ion Bazac referitoare la salariile de minim 1.900 de lei sunt eronate, dovedesc lipsă de respect şi necunoaştere a problemelor din domeniul sanitar, în condiţiile în care salariul maxim este de 1.478 de lei pentru rezidenţii de anul VII. În acelaşi timp, Asociaţia Medicilor Rezidenţi susţine că ministrul Ion Bazac dezinformează opinia publică cu privire la nivelul salariilor medicilor rezidenţi. „Afişarea, în repetate rânduri, a unor venituri ale personalului medical în discordanţă cu realitatea poate fi o metodă de manipulare menită să erodeze relaţia dintre pacient şi medic, prin demonizarea şi subminarea credibilităţii acestuia din urmă, deturnând atenţia cetăţeanului de la problema principală a sistemului sanitar din România – managementul defectuos al fondurilor din Sănătate”, se precizează într-un comunicat.

Ministrul Sănătăţii a afirmat în media că din statisticile pe care le deţine, un medic rezident care este treapta cea mai mică de pregătire, are minimum salariul de 1. 900 de lei. Şi are 1.900 de lei ţinând cont că nu are gărzi şi sporuri, preciza ministrul. Rezidenţii consideră eronată afirmaţia ministrului şi spun că acesta nu cunoaşte realităţile din sistemul sanitar românesc şi problemele cu care se confruntă acesta. „Este o afirmaţie eronată care dovedeşte o cunoaştere superficială a realităţilor sistemului sanitar românesc şi a problemelor cu care acesta se confruntă şi este cu atât mai surprinzătoare cu cât salariile medicilor rezidenţi sunt plătite din chiar fondurile Ministerului pe care domnia sa îl conduce. Dorim să informăm opinia publică, că suma prezentată de ministrul Sănătăţii depăşeşte cu mult salariul unui medic rezident, munca acestuia fiind recompensată cu un salariu de încadrare de 1019 lei pentru rezidenţii de anul I şi 1382 lei pentru rezidenţii de anul V. Un număr mic de medici rezidenţi efectuează o pregătire în rezidenţiat de şapte ani, salariul de încadrare maxim ajungând la 1478 de lei pentru rezidenţii de anul VII”, susţin medicii rezidenţi.

De asemenea, aceştia susţin că lipsa motivării tinerilor medici este cauza principală a exodului forţei de muncă din domeniul sanitar, în condiţiile în care numărul de medici la mia de locuitori este printre cel mai mic din întreaga Uniune Europeană şi cauza evidentă a deficitului de personal cu care se confrunta sistemul sanitar din Romania. „Simplul fapt că ministrul Sănătăţii nu cunoaşte salariul unui medic rezident şi face o astfel de afirmaţie fără a se documenta solid în prealabil demonstrează lipsa de respect pe care o are acesta faţă de medicii rezidenţi şi faţă de efortul celor care, în ciuda dificultăţilor de ordin financiar, se îndreaptă totuşi către această nobilă profesie. Această afirmaţie arată încă o data neinformarea şi nepregătirea autorităţilor, în acest caz Ministerul Sănătăţii, care ignoră o problemă foarte delicată a sistemului sanitar, reprezentată de situaţia materială precară a medicilor rezidenţi’”, mai susţin medicii rezidenţi, în comunicat.

Asociaţia Medicilor Rezidenţi îşi manifestă dezamăgirea provocată de declaraţiile ministrului Sănătăţii şi îi cer demnitarului să prezinte o dezminţire din care să reiasă situaţia reală a salariilor medicilor rezidenţi. Mai mult, rezidenţii cer demnitarului să accepte un dialog real, considerând că reforma din domeniul sanitar poate avea efecte dezastruoase atâta vreme cât se bazează pe statistici necorespunzătoare, pe înfăţişarea eronată a problemelor sistemului sanitar către opinia publică şi comunicarea defectuoasă cu actorii din sistemul sanitar.

 

Gandul, 4 martie 2009