DLP la angajarea medicilor rezidenti?

Medicii rezidenti se plang ca la angajare li se cer adeverinte pe care nu le pot avea

Stire adaugata in data de: 03-07-2007

Medicii rezidenţi se plâng de faptul că trebuie să prezinte adeverinţă de liberă practică atunci când se angajează în spitalele unde îşi fac pregătirea în specialitate, iar ei consideră acest lucru ilegal deoarece dreptul de liberă practică în specialitate se obţine după absolvirea rezidenţiatului.

Dr. Clara Matei preşedinte executiv al Asociaţiei Medicilor Rezidenţi din România (AMRR) a declarat, marţi, pentru NewsIn, rezidenţii au această problemă atunci când se prezintă cu repartiţie la spitale universitare. Potrivit dr. Clara Matei, deşi sunt conştienţi că nu au drept de liberă practică, rezidenţii obţin adeverinţa necesară angajării, care atestă că ei au drept de liberă practică, adeverinţă pe care o solicită personalul de la resurse umane, deoarece altfel nu sunt primiţi în profesie. Dr. Matei a explicat că aceste adeverinţe se obţin de la Colegiul Medicilor.

„Toţi medicii rezidenţi sunt automat înscrişi în Colegiul Medicilor, fără să aibă opţiunea de a opta şi contribuie lunar, cu 50 de mii de lei, la care se adaugă o taxă de 300 de mii lei pe care o plătesc pentru această adeverinţă de liberă practică”, a explicat dr. Clara Matei.

Potrivit dr. Clara Matei, adeverinţa de liberă practică nu ar trebui să se mai elibereze de către colegiile medicilor după anul 2005, deoarece medicii rezidenţi nu au drept de liberă practică, începând cu anul 2005, până nu termină pregătirea în rezidenţiat.

Secretarul general al Colegiului Medicilor din România, dr. Vasile Astărăstoaie a explicat, marţi, pentru NewsIn că situaţia este confuză în privinţa adeverinţelor de liberă practică deoarece medicii rezidenţi au dreptul, după un an de pregătire, la libera practică în medicină generală, iar la absolvirea rezidenţiatului, au drept de liberă practică în specialitate medicală pe care şi-au ales-o.

Dr. Astărăstoaie a precizat că spitalele au nevoie de aceste adeverinţe atunci când semnează contractele cu casele de asigurări de sănătate pentru a arăta situaţia personalului, inclusiv a medicilor rezidenţi şi a pregătirii acestora. „Medicii rezidenţi cu premis de liberă practică sunt mai mult decât un medic rezident debutant, care lucrează în primul an în spital, pe bază de repartiţie, dar mai puţin de pildă, decât un medic de medicină de familie”, a spus Astărăstoaie. Acesta a adăugat că medicii rezidenţi cu drept de liberă practică în medicină generală, pot realiza nesupravegheaţi anumite proceduri medicale ca de pildă, consultaţii simple, tratamente cu antibiotice injectabile sau pot recomanda tratamente. Dreptul de liberă practică în medicină generală, pentru rezidenţi se obţine de la Colegiul Medicilor, după un an de rezidenţiat, dar nu mai devreme.

Totuşi, dr. Clara Matei a semnalat că la Spitalul de urgenţă Floreasca departamentul de resurse umane a cerut medicilor rezidenţi, chiar de la repartiţie, adeverinţă de liberă practică.

Dr. Vasile Astărăstoaie a explicat că deşi spitalele sunt informate corect şi cer aceste adeverinţe pentru a se justifica în faţa caselor de asigurări de sănătate, comunicarea cu medicii rezidenţi a fost neglijată, de aceea, după anul 2005, când dreptul de liberă practică în specialitatea medicală pentru care aceştia au optat se obţine la finalul rezidenţiatului, s-a creat confuzie, însă nu este admis ca acestea deverinţe să fie cerute la angajare, ci abia după un an.

„Este o lipsă de informaţie pe care rezidenţii ar trebui să o primească fie de la spitale, fie de la colegiile medicilor, ca să poată beneficia de drepturile lor obţinute în urma dreptului de liberă practică în medicină generală, dar şi să evite abuzurile”, a spus Astărăstoaie.

Dr. Clara Matei a explicat că în condiţiile în care medicul rezident obţine adeverinţa de liberă practică în medicină generală, el se poate angaja cu jumătate de normă în altă unitate sanitară, diferită de cea în care îşi desfăşoară rezidenţiatul.

 

Sursa: Farmamed.ro