Cod rosu in spitale: medicii pleaca in masa din tara!

Cod rosu in spitale: medicii pleaca in masa din tara!

de Mirela Dădăcuş ( 2008-08-07)

Circa 20% din medici şi-au depus actele pentru a munci în afara ţării, ameninţând să arunce sistemul sanitar în colaps

Peste 7.000 din cei 35.000 de medici din România sunt pe picior de plecare din ţară. Salariile mici şi condiţiile de lucru i-au determinat să opteze pentru posturi în străinătate.

Medicii au solicitat, în ultimul an şi jumătate, Ministerului Sănătăţii (MS) eliberarea actelor necesare angajării peste hotare.

Potrivit biroului de presă al MS, din cele peste 7.000 de cereri depuse, până pe 23 iulie a.c. au fost eliberate 5.460 de adeverinţe de conformitate. Franţa, Spania, Germania şi Marea Britanie sunt destinaţiile favorite ale medicilor români, care pot câştiga aici între 1600 şi 3800 de euro pe lună. Specialităţile cele mai cerute în UE sunt medicina de familie, anestezia şi terapia intensivă, reumatologia, ortopedia şi psihiatria.

Migraţie masivă în afara UE

Dr. Mircea Tampa, preşedintele Asociaţiei Medicilor Rezidenţi, ne-a spus că un număr semnificativ de medici rezidenţi pleacă să lucreze şi în SUA, unde nu au nevoie de certificatul de competenţă eliberat de MS. „Din acest motiv, datele ministerului referitoare la migraţie sunt subevaluate”, ne-a spus medicul.

Potrivit acestuia, în SUA poţi ajunge să profesezi pe baza unor examene care testează cunoştinţele medicale, iar în Franţa se poate aplica prin emailuri trimise şefilor de secţie. Mai dificilă este plecarea în Germania, unde se cere obligatoriu cunoaşterea limbii germane. Însă, odată acceptat în această ţară, medicul român primeşte şi un post, pe care îl va ocupa după terminarea rezidenţiatului.

O migraţie masivă se înregistrează şi în rândul asistentelor medicale şi al moaşelor. Ultimele statistici ale MS arată că 4398 de asistente medicale şi moaşe au solictat eliberarea adeverinţelor pentru a-şi putea desfăşura activitatea peste hotare, în special în Italia, în Belgia şi în Marea Britanie.

Provincia, la limita supravieţuirii

Alba, Maramureş, Vaslui, Suceava, Arad şi Constanţa sunt numai câteva judeţe în care există un deficit major de cadre medicale.

La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, de exemplu, deficitul de personal este de aproximativ 10%. Potrivit directorului instituţiei, dr. Ioan Tofolean, din cele 261 de posturi pentru medici aprobate sunt ocupate 232.

Pentru personalul mediu au fost permise 1.024 de posturi, dar există numai 941 de angajaţi. „Cea mai păgubită secţie este cea de Primire Urgenţe, unde ar fi trebuit să avem 224 de angajaţi şi sunt numai 156″, ne-a spus managerul.

O situaţie similară este şi în judeţul Arad, unde mai este nevoie de 1.300 de medici şi asistente. La cea mai mare unitate medicală din judeţ, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, din schema de personal lipsesc zece medici la Unitatea de Primire Urgenţe.

 

Aproximativ 12.000 de angajaţi ai sistemului de …

Cel mai mare deficit, la terapie intensivă

Directorul adjunct al Autorităţii de Sănătate Publică Cluj, Dorina Duma, a declarat că şi la nivelul judeţului Cluj există o criză pe anumite specializări (radiologie, ATI, terapie intensivă şi medicina de laborator), cele mai afectate fiind oraşele mici. „La spitalul din Huedin am scos la concurs postul de radiolog de mai bine de un an. Nu s-a prezentat nimeni”, a spus Duma.

Anul acesta aproximativ 40 de medici clujeni au solicitat certificatul de conformitate, din partea MS pentru a lucra în UE.

Medicina legală, anestezia şi terapia intensivă, oftalmologia, ORL-ul şi medicina de laborator sunt cel mai slab acoperite specialităţi din judeţul Maramureş. Potrivit dr. Şchiopu Mihai, preşedintele Colegiului Medicilor Maramureş, la Spitalul municipal din Sighetul Marmaţiei există un singur medic anestezist, în timp ce la Vişeul de Sus şi la Borşa nu există niciunul. Din acest motiv, medicii sunt nevoiţi să facă o selecţie a cazurilor, cele mai grave fiind trimise la Baia Mare. La ora actuală, în judeţ este un deficit de 77 de medici.

Ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, nu a recunoscut până acum criza de medici din sistem, însă a propus o majorare salarială de 30 la sută pentru aceştia. Astfel, salariul de bază al unui medic rezident a crescut de la 600 de lei la 900 de lei pe lună, iar al unui medic primar de la 916 lei la 1.500 lei.

Venitul de bază al unui asistent cu studii postliceale a crescut în 2008 de la 553 lei la 800 lei pe lună. (A contribuit Secţia corespondenţi)

Sistemul de sănătate, cod roşu de criză

Potrivit prof. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), la ora actuală 5% din medicii români au plecat să lucreze în străinătate.

„O treime din judeţele ţării duc lipsă de o treime din specialităţile medicale. În condiţiile actuale este greu să stabilizezi un medic performant. Dacă se păstrează această tendinţă, spitalele ce urmează a fi construite în următorii ani vor fi populate cu vraci şi vrăjitori”, a avertizat acesta.

Preşedintele CMR a precizat că în ceea ce priveşte migraţia medicilor, în România se poate vorbi de un „cod roşu”, pentru că am depăşit cu mult procentul de 2%, considerat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) drept „stare de alarmă”.

„Politica Ministerului Sănătăţii trebuie să se reorienteze de la aspecte minore, precum înfiinţări de comisii care să dezbată cazurile minorelor însărcinate, la dezvoltarea unor instituţii care să ajute medicii români să rămână în ţară”, a conchis medicul. La rândul său, dr. Mircea Tampa consideră că efectele migraţiei vor deveni vizibile, „la patul pacientului” în următorii cinci ani.

Potrivit unui Raport al OMS pe 2006, România ocupă unul dintre ultimele locuri la densitatea medicilor la mia de locuitori cu 1,90 de specialişti. Bulgaria are 3,56 de medici şi Belgia 4,49 de medici.

Dacă se păstrează această tendinţă, spitalele ce urmează a fi construite în următorii ani vor fi populate cu vraci şi vrăjitori
Prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România

Sursa: Adevarul,  7 August 2008