Bazac: Ii rog pe rezdenti sa…

Bazac: Îi rog pe rezidenţi să îmi semnaleze dacă există spitale care nu le acordă toate sporurile

Ultima ora (16:32:38) . Miercuri, 04 Martie 2009 –  Monitorul de Suceava
(citeste alte articole de acelasi autor »)

Ministrul Sănătăţii a cerut, miercuri, rezidenţilor să îi semnaleze dacă există spitale care nu respectă legea şi nu acordă toate sporurile la care au dreptul, precizând că salariul de bază al unui rezident oscilează între1.019 lei şi 2.764 lei, la care se adaugă diverse sporuri.

Afirmaţiile lui Bazac survin susţinerilor Asociaţiei Medicilor Rezidenţi care a anunţat, marţi, că afirmaţiile ministrului Sănătăţii referitoare la salariile de minim 1.900 de lei sunt eronate, dovedesc lipsă de respect şi necunoaştere a problemelor din domeniul sanitar, în condiţiile în care salariul maxim al unui rezident este de 1.478 de lei pentru cei din anul VII.

„Afirmaţia mea recentă că media veniturilor medicilor rezidenți ajunge la 1900 lei este corectă. Un rezident are un salariu de bază care diferă de la un an la altul,
între 1.019 lei şi 2.764 lei, la care se adaugă o serie importantă de sporuri, în funcţie de specialitate. În plus, fiecare rezident primeşte, anual, două prime de
stabilitate la nivelul a două salarii de bază şi, lunar, sporul de prevenţie de 11 la sută”, susţine Ion Bazac, citat într-un comunicat remis, miercuri.

Potrivit ministrului Sănătăţii, din anul trei de rezidenţiat, fiecare medic poate să îşi majoreze veniturile prin efectuarea gărzilor care sunt plătite.

Pe de altă parte, Bazac a ţinut să precizeze că are cunoştinţă de problemele din sistem şi de cele cu care se confruntă un medic tânăr, motiv pentru care a putut să-şi convingă colegii să păstreze sporurile angajaţilor din spitale.

„Tocmai pentru că ştiu sistemul şi problemele cu care se confruntă un medic tânăr, am avut suficiente argumente pentru a-mi convinge colegii să păstrăm sporurile angajaților din spitale. Mai mult, vreau să informez medicii rezidenți că, în 15 zile, vor primi și cel de al 13-lea salariu, deoarece a fost aprobat bugetul de stat. Mai mult, îi rog pe medicii rezidenți să îmi semnaleze dacă există spitale care nu respectă legea şi nu acordă toate sporurile la care au dreptul”, a adăugat demnitarul.

În aceste condiţii, ministrul Sănătăţii a prezentat salariile rezidenţilor astfel cum sunt prevăzute de lege, începând cu 1 octombrie 2008.

Astfel, pentru medicii rezidenţi anul IV-V, salariul brut este de 1.382 lei, salariul mediu brut cu sporuri -1.683 lei, venitul mediu brut (inclusiv ore de gardă) – 1.969 lei, iar venitul mediu brut (inclusiv ore de gardă şi două prime de stabilitate) -2.084 lei.

Pentru medicii rezidenţi anul IV-V din anatomia patologică şi medicina legală, salariul brut este de 2.764 lei, salariul mediu brut cu sporuri- 4.146 lei, venit mediu brut (inclusiv ore de gardă şi două prime de stabilitate) – 4.376 lei.

Pentru funcţia de rezident anul III, salariul brut este de 1.343 lei, salariul mediu brut cu sporuri – 1.389 lei, venit mediu brut (inclusiv ore de gardă) – 1.625 lei, iar venit mediu brut (inclusiv ore de gardă şi două prime de stabilitate) – 1.737 lei.

Pentru medicii rezidenţi anul III din anatomia patologică şi medicina legală, salariul brut este de 2.686 lei, salariul mediu brut cu sporuri – 4.029 lei, iar venitul mediu brut (inclusiv ore de gardă şi două prime de stabilitate) – 4.259 lei.

Pentru funcţia de medic rezident anul II, salariul brut este 1.201 lei, salariul mediu brut cu sporuri – 1.418 lei, venitul mediu brut (inclusiv ore de gardă) – 1.418 lei, iar venitul mediu brut (inclusiv ore de gardă şi două prime de stabilitate) – 1.518 lei.

Pentru medicii rezidenţi anul II din anatomia patologică şi medicina legală, salariul brut este 2.402 lei, salariul mediu brut cu sporuri – 3.603 lei şi venitul mediu brut (inclusiv ore de gardă şi două prime de stabilitate) – 3.833 lei.

Pentru funcţia de medic rezident anul I, salariul brut este de 1.019 lei, salariul mediu brut cu sporuri – 1.379 lei, venitul mediu brut (inclusiv ore de gardă) – 1.379 lei şi venit mediu brut (inclusiv ore de gardă şi două prime de stabilitate) – 1.464 lei.

Pentru medicii rezidenţi anul I din anatomia patologică şi medicina legală este de 2.038 lei, salariul mediu brut cu sporuri – 3.057 lei, iar venitul mediu brut (inclusiv ore de gardă şi două prime de stabilitate) este de 3.287 lei.